Jump to content
account_circle Sign In

Sign InOr sign in with one of these services

person_add Sign Up
Sign in to follow this  
kossoLeanu

Quartararo câștigă cea mai strânsă cursă de MotoGP din toate timpurile!

Recommended Posts

Fabio Quartararo a gestionat pneurile magistral și a atacat pe finalul cursei pentru a obține prima sa victorie pentru echipa de uzină Yamaha, în fața a două Pramac Ducati pilotate excelent de Johann Zarco și de fenomenalul debutant Jorge Martin.

Cursa clasei regină din Marele Premiu al orașului Doha a fost mai mult decât spectaculoasă: a avut cel mai strâns top 10 din istoria de 73 de ani a Motomondialului, la 5,382 secunde (recordul anterior era Brno 2018, cu 8,326 secunde). Mai mult, și top 15 a fost cel mai strâns din istorie, la sub 9 secunde între Fabio Quartararo pe locul 1 și Miguel Oliveira, pe locul 15.

EyJb8FMXAAAVnPn-scaled.jpg

Și așa cum arată și cifrele, spectacolul n-a lipsit deloc, ci dimpotrivă. Jorge Martin a luat un start excelent din pole-position și s-a instalat la conducere, cu coechipierul său, Johann Zarco, pe urmele lui. În spatele lor s-au luptat în pluton, foarte aproape, diverși piloți. Inițial, Alex Rins, pe locul 4, ataca puternic și încerca să treacă de Zarco pentru a ajunge la Martin. Dar, chiar și când Rins reușea depășirea pe zona virajată a circuitului (mai ales pe sectoarele 2 și 3), Zarco trecea pe lângă el ca trenul prin gară pe linia dreaptă, recăpătându-și poziția fără efort. Apoi a fost rândul lui Pecco Bagnaia să atace. La un moment dat, erau patru motociclete Ducati în top 5, când Bagnaia și Miller păreau să fie pe val, după jumătatea cursei.

În tot haosul general, Joan Mir și Jack Miller s-au duelat „la sânge”, atingându-se de cel puțin două ori, Maverick Vinales a ratat startul, dar a revenit puternic pe final de cursă, iar Fabio Quartararo a rulat în plutonul fruntaș (care era compact ca într-o cursă de Moto3), conservându-și excelent pneurile și atacând pe final. Francezul de la Yamaha i-a depășit în același tur, foarte hotărât, pe Zarco și pe Martin, apoi s-a distanțat suficient de cei doi ducatiști pentru a nu mai putea fi prins pe linia dreaptă. Ultimele tururi au fost o formalitate pentru Fabio, care avea o secundă avantaj și mergea impecabil.

Tot pe final, Zarco nu a suportat să fie eclipsat de mult mai puțin experimentatul său coechipier și l-a depășit în forță pe Martin, reușind să rămână în față până la final. Chiar și așa, cursa a fost una excelentă pentru Martin, care a luat un pole-position și un podium în doar a doua sa cursă în clasa regină, confirmând faptul că este un pilot de geniu. Fostul campion mondial la Moto3 a rulat relativ lent în fruntea cursei, conservându-și neașteptat de bine pneul. Practic, Martin folosea tactica Dovizioso: ritm fals în frunte pentru conservare, apoi forțarea ritmului pe final. I-a ieșit excelent. În ultimele trei tururi a tras tare, nu atât pentru a-l prinde pe Quartararo, cât pentru a se apăra de Zarco, căci știa că urmează un atac al francezului.

Vinales avea acces la podium, poate chiar la lupta pentru victorie, conform ritmului său pe final de cursă, dar a făcut câteva greșeli care l-au costat, fiind astfel nevoit să se mulțumească cu locul 5. Astfel, Vinales e la egalitate de puncte cu coechipierul său de la Yamaha, ambii având câte o victorie și un loc 5 în palmaresul de anul acesta. În fruntea clasamentului general se află însă (pentru prima dată în istorie) Johann Zarco, foarte consecvent, cu două locuri doi.

Dacă piloții de uzină Yamaha au avut o cursă foarte bună, nu același lucru se poate spune despre piloții Petronas Yamaha, cu Morbidelli terminând al 12-lea și Rossi având parte de o cursă dezastruoasă, terminată pe locul 16, după ce a rulat o mare parte a cursei pe ultimele locuri, la un ritm cu peste o secundă pe tur mai lent decât liderul din prima parte a cursei, Jorge Martin.

Până acum, sezonul 2021 livrează din plin ce a promis: spectacol pe pâine! Mai jos, rezultatele cursei:

DOHA MOTOGP, QATAR – REZULTATE

POZ.   PILOT                         NAT     ECHIPATIMP/DIF.

1Fabio QuartararoFRAMonster Yamaha (YZR-M1)42m 23.997s

2Johann ZarcoFRAPramac Ducati (GP21)+1.457s

3Jorge MartinSPAPramac Ducati (GP21)*+1.500s

4Alex RinsSPASuzuki Ecstar (GSX-RR)+2.088s

5Maverick ViñalesSPAMonster Yamaha (YZR-M1)+2.110s

6Francesco BagnaiaITADucati Team (GP21)+2.642s

7Joan MirSPASuzuki Ecstar (GSX-RR)+4.868s

8Brad BinderRSARed Bull KTM (RC16)+4.979s

9Jack MillerAUSDucati Team (GP21)+5.365s

10Aleix EspargaroSPAAprilia Gresini (RS-GP)+5.382s

11Enea BastianiniITAAvintia Ducati (GP19)*+5.550s

12Franco MorbidelliITAPetronas Yamaha (YZR-M1)+5.787s

13Pol EspargaroSPARepsol Honda (RC213V)+6.063s

14Stefan BradlGERRepsol Honda (RC213V)+6.453s

15Miguel OliveiraPORRed Bull KTM (RC16)+8.928s

16Valentino RossiITAPetronas Yamaha (YZR-M1)+14.246s

17Takaaki NakagamiJPNLCR Honda (RC213V)+16.241s

18Luca MariniITASky VR46 Avintia Ducati (GP19)*+16.472s

19Danilo PetrucciITAKTM Tech3 (RC16)+16.779s

20Lorenzo SavadoriITAAprilia Gresini (RS-GP)*+38.775s

Alex MarquezSPALCR Honda (RC213V)DNF

Iker LecuonaSPAKTM Tech3 (RC16)DNF

sursa : https://motobikes.ro/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Powered by Invision Community
×
×
  • Create New...